9 September 2012

New tastes/ Nowe smaki


The first few photos are dedicated to Judit - so you see what the Argentinian cakes look like. We haven,t tried any yet so I can,t comment on the taste. But there is a lot of sweets every where, lots of them with dulce the leche (I found a funny translation of it to English - milk jam;)). It,s more like a caramel consistency and it,s very sweet, ususally it,s served for breakfest as a spread or can be found in pastires and small chocolates. Actually it,s everywhere - ice-creams, cakes, bon-bons, chocolate feelings, occasionally found on bananas. We quite like it:)).
Ice-cream are very popular too, must be the italian immigrants present. With my addiction to ice-cream you can imagine fow I feel about it...
Argentinians like to eat little pastries called facturas, can be plain or filled with dulce de leche or a quince paste. Quince is very popular here, tasty marmolades, pastry feelings and as dulce de membrillo - just on it,s own slighlty chilled, tastes a bit like strawberries. I really like it.
The other thing which I discivered only recently is polenta, made of rough corn flour, consisteny a bit like kuskus but more of a paste. Luke needs to eat a lot of it as I started experiments with new matter.
And something special - Cascarilla, bark from cocoa tree. It can be boiled either in water (more popular) or milk (for children only) and makes a very tasety drink, like a chocolate tea.

Pierwszych kilka zdjec dedykowanych jest Judit - zebys zobaczyla jak wygladaja cista w Argentynie. Nie probowalismy zadnego z nich wiec nie moge skomentowac smaku. Jet tu bardzo duzo slodyczy, wiele z dulce de leche (znalalam tlumaczenie na jednym z opakowan - dzem mleczny;)). Jest bardziej jak karmel niz dzem, bardzo slodkie i podawane na sniadanie jako smarowidlo, moze byc nadzieniem w bulkach slodkich i malych czekoladkach. A wlasciwie to dulce de leche jest wszedzie - w lodach, ciastach,  cukierkach, jako nadzienie w czekoladzie, czasami na banabach. Lubimy to:).
Lody sa tu bardzo popularne, pewnie spadek po wloskich przodkach. Z moim uzaleznienie od nich mozecie sobie wyobrazic co czuje...
Argentynczycy lubie jest male bulki slodkie zwane to facturas, moga byc bez niczego badz tez z nadzieniem z dulce de leche albo z marmolada z pigwy. Pigwa jest popularnym owocem, maja tu pyszne marmolasy, nadzienia do ciast lub po prostu dulce de membrillo - schlodzony pudding z pigwy, ktory smakuje troche jak truskawki. Bardzo polubilam pigwowe przetwory.
Kolejna rzecza, ktora odkrylam dopiero niedawno jest polenta, robi sie ja z gruboziarnistej maki kukurydzianej, ma konsystencje troche jak kus kus, tylko bardziej rozwodniona (jedyne slowo, ktore dobrze ja oddaje to ciapowata;)) Luke ostatnio duze jej konsumuje jako, ze ja zaczelam eksperymenty z nowa materia.
I cos wyjatkowego - Cascarilla, kora drzewa kakowca. Mozna ja gotowac w wodzie (wersja bardziej popularna) lub w mleku (tylko dla dzieci) co tworzy pyszny napoj, troche jakby czekoladowa herbata.







Cascarilla




No comments:

Post a Comment